Gula Apong Sarawak

Ohya, baru-baru ini saya membawa kawan dari Semenanjung untuk berjalan-jalan di Pasar Satok untuk membeli ikan Terubok. Melintasi satu persatu gerai di situ, perhatian saya teralih pada satu produk hiliran masyarakat kampung "Gula Apong". Jika Melaka terkenal dengan Gula Melaka atau Gula Merah, Sarawak pula terkenal dengan Gula Apong, yang juga hampir menyerupai Gula Merah. Bezanya, Gula Melaka terhasil menggunakan nira pokok kelapa atau pokok enau, sedangkan Gula Apong dihasil menggunakan nira pokok nipah, yang sememangnya banyak terdapat di  sepanjang sungai di Sarawak terutama di Kota Samarahan dan juga Betong. 


Kebiasaannya pengusaha Gula Apong akan menadah air sadap menggunakan bekas buluh untuk mengekalkan keaslian rasanya. Air sadap sebenarnya berpunca dari batang pangkal mayang pokok nipah yang telah dicantas permukaannya. Proses akan dibiarkan semalaman untuk memastikan bekas buluh tersebut penuh. Keesokan harinya seawal jam 7 hingga 9 pagi, pengusaha mula mengutip hasil air sadap sebelum memasaknya menggunakan kawah besar yang mengambil masa selama kira-kira lima hingga enam jam. Teknik konvensional yang digunakan sememangnya memerlukan ketelitian serta kesabaran nan tinggi. Ia perlu digaul dengan cermat supaya masak sepenuhnya. Proses yang rumit juga menyebabkan kapasiti pengeluaran terhad dan kadang kala tidak dapat memenuhi peningkatan permintaan dari penggemar hasil Gula Apong. 

Jika anda berkesempatan ke pasar tamu yang berhampiran, Gula Apong Sarawak boleh didapati dengan harga RM3 sebungkus. Penggunaan Gula Apong oleh penduduk kampung sangat popular sebagai bahan utama untuk membuat pelbagai kuih muih tradisional masyarakat Sarawak seperti Celorot dan Kuih Takir. Ia juga dijadikan perisa bagi menambah kelazatan sesuatu makanan atau minuman terutamanya Teh C Peng mahupun Kuah Rojak Istimewa. 



[credit picture of Celorot for sarawakianaii.blogspot.com]

Selain kesedapan rasanya, Gula Apong dipercayai mempunyai kelebihan untuk mengelak serta mengurangkan penyakit kencing manis dan darah tinggi. Bagi yang pertama kali, dapatkan produk Gula Apong Sarawak dan cubalah sendiri resipi berasaskan Gula Apong ini.